CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 055-2014

Bakgrund och yrkanden

Uppsala djurförsöksetiska nämnd beslutade den 28 maj 2014 att godkänna försöksledarens ansökan om djurförsöksetisk prövning. Ansökan godkändes med två villkor varav ett innebar att djuren inte får värmas upp med värmelampa.

Försöksledaren har överklagat beslutet och yrkat att villkoret om att djuren inte får värmas upp med värmelampa ska upphävas. Som grund för överklagandet anger försöksledaren i huvudsak följande:

  • Finns det studier som visar att det skapar mer lidande för djuren att värmas med värmelampa än i värmeskåp?
  • Användning av värmelampa för uppvärmning av möss är den gängse metoden för uppvärmning av möss när mössen är i vaket tillstånd och förbereds för ingrepp.
  • I skriften ”Att bedöma djurförsök - Ett hjälpmedel i de djurförsöksetiska nämnderna" (Upplaga jan. 2014) tas inte uppvärmningsmetoder för möss upp. För råtta föreslås dock värmelampa.
  • Värmeskåp finns inte tillgängligt och placering av ett eventuellt värmeskåp skulle heller inte kunna göras i direkt anslutning till utrymme som användas för försöken.
  • Jag har svårt att se andra metoder för uppvärmning av möss som fungerar både i teori och praktik.

Skälen för beslutet

Tillämpliga bestämmelser

För användning av djur i djurförsök krävs godkännande från etisk synpunkt innan användningen påbörjas. Vid prövningen av ett sådant ärende ska försökets betydelse vägas mot lidandet för djuret. Vidare måste en sådan användning av djur anses angelägen från allmän synpunkt. Detta framgår av 21 § djurskyddslagen (1988:534). Av 19 § p. 1-3 följer därutöver att djurförsök endast får äga rum om det syfte som avses med verksamheten inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod utan användning av djur, om så få djur som möjligt används samt om verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt.

I statensjordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur (SJVFS 2012:26, Saknr L 150) finns kompletterande bestämmelser för planeringen av försök. Av 3 kap. 3 § framgår följande.

Försöksplanering

3 § Utöver vad som framgår av 19 § djurskyddslagen (1988:534) ska försök utformas så att

  1. de leder till det minsta lidandet och den lägsta graden av bestående skada för det enskilda djuret

Av 11 kap. 4 § framgår följande.

Tillsyn under försök

4 § Tillsyn av djuren före, under och efter försök ska ske i sådan utsträckning att det kan garanteras att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är nödvändigt.

Centrala djurförsöksetiska nämndens bedömning

Uppsala djurförsöksetiska nämnd har gjort bedömningen att uppvärmning av möss med värmelampa utgör ett stort riskmoment. Centrala djurförsöksetiska nämnden delar denna uppfattning. Möss har en stor kroppsyta i förhållande till sin volym och påverkas därför mycket lätt av omgivningstemperaturen. De har svårt att kontrollera sin kroppstemperatur om omgivningstemperaturen höjs över deras termoneutrala temperaturområde. Enligt ansökan som ligger till grund för här aktuell prövning kan detta ske vid upprepade tillfällen för ett enskilt djur. Detta kan dessutom ske med djur som kan ha avsevärt nedsatt allmäntillstånd. Det finns enligt Centrala djurförsöksetiska nämndens uppfattning således anledning till stor försiktighet när det gäller uppvärmning av dessa djur.

Nämnden anser det inte lämpligt att föreskriva en specifik metod för uppvärmning av mössen. Uppvärmning ska ske precis så mycket som behövs för att djuren ska öppna blodcirkulationen i svansen, men nämnden förordar lokal uppvärmning, eller om djuren värms i en bur så ska värmekällan riktas så att djuren kan uppsöka en termoneutral zon. Proceduren ska utföras så att inget djur riskerar en uppvärmning som kan vara skadlig. Villkoret ska därför upphävas.

 

Signerat: Charlotte Brokelind, Ordförande

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.