Våra ärenden
Centrala djurförsöksetiska nämndens uppdrag är att pröva överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och att utföra utvärderingar i efterhand.
Överklagande av beslut fattat av regional djurförsöksetisk nämnd
Djurförsök får inte utföras utan etiskt tillstånd från en regional djurförsöksetisk nämnd. Sökande kan överklaga den regionala nämndens beslut till den Centrala djurförsöksetiska nämnden.
Hur överklagar man?
Om ett beslut fattat av en regional djurförsöksetisk nämnd har gått den sökande emot kan denne besluta om att överklaga beslutet. Den sökande ska då inlämna sitt överklagande med yrkande skriftligt till den regional djurförsöksetiska nämnd som fattat beslut i ärendet.
Vad händer om jag överklagar?
När den regionala djurförsöksetiska nämnden mottar ett överklagande skall ärendet efter en rättidsprövning skyndsamt överlämnas till CDFN för vidare handläggning. Beslut i överklagande fattas när CDFN sammanträder. Ett beslut fattat av den Centrala djurförsöksetiska nämnden kan inte överklagas.
Utvärdering i efterhand
Kravet på utvärderingar i efterhand infördes 2013 och inkluderar försök som använt sig av icke-mänskliga primater samt djurförsök som klassats som avsevärd svårhetsgrad. En regional djurförsöksetisk nämnd kan även besluta om andra anledningar till att en utvärdering i efterhand ska utföras.
Varför görs en utvärdering i efterhand?
Syftet med utvärderingen i efterhand är att belysa de vetenskapliga resultat som uppnåtts genom studier på icke-mänskliga primater samt försök av avsevärd svårhetsgrad. Utvärderingen skall också inkludera den inverkan som studien har haft på djuren och hur försöket kan utvecklas ur ett djurskyddsperspektiv.
Vad innebär avsevärd svårhetsgrad?
Alla djurförsök ska klassificeras enligt en av svårhetsgraderna Terminal organ, Terminal, Ringa, Måttlig och Avsevärd utefter vilket lidande försöket beräknas innebära för djuren. Avsevärd svårhet definieras enligt följande av Statens Jordbruksverks föreskrifter:
- djurförsök som förväntas orsaka försöksdjuret en kort period av svårt lidande,
- djurförsök som förväntas orsaka försöksdjuret en lång eller flera korta perioder
av måttligt lidande, samt - djurförsök som innebär en avsevärd försämring av försöksdjurets
välbefinnande eller allmäntillstånd.
Hur görs en utvärdering i efterhand?
Efter att det etiska tillståndets giltighetstid har gått ut (vanligtvis efter 5 år) görs utvärderingen av CDFN. En försöksledare kan begära att få utvärderingen utförd innan giltighetstidens slutdatum om t.ex. projektet avslutats tidigare eller om försöksledaren slutar på institutionen.
Utvärderingen utförs baserat på den information som försöksledaren gett rörande utförande resultat och de 3R tillämpningar som gjorts.
Vad händer efter utvärderingen?
Efter avslutad utvärdering skickas resultatet, tillsammans med CDFN:s utlåtande, till försöksledaren samt till den regionala djurförsöksetiska nämnd som utfärdat det etiska tillståndet. Den färdiga utvärderingen i efterhand publiceras sedan i anonymiserat format på CDFN:s hemsida.