CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 036-2019

Elprovfiske och nätprovfiske enligt Naturvårdsverkets, Fiskeriverkets/Havs- och Vattenmyndighetens anvisningar och gällande Svensk Standard samt fiskfysiologiska undersökningar i naturen

Diarienummer: 036-2019

Generell information

Syftet var att genom provfiske (el och nät-provfiske samt undervattensdetonationer för yngelinsamling), i enlighet med svenska riktlinjer från olika myndigheter (se nedan under Övriga kommentarer), genomföra fysiologiska undersökningar samt studera tillståndet i ett vattendrag eller en sjö/kustområde. Resultaten ligger till grund för bedömning hur utsläpp eller föroreningar kan påverka fisken. Detta krävs av tillståndsmyndigheterna i samband med prövning av tillståndsansökningar då även eventuell påverkan på befintliga naturvärden bedöms om den är acceptabel eller inte.

Antal sökta djur och antal använda djur

Ansökan gällde för 100 000 fisk (ben och brosk-fiskar) fria i naturen vilket innebär att försöksledaren sökt undantag från 10 kap. 6 § andra stycket (SJVFS 2019:9).

Total användes 28 099 fiskar under tillståndets giltighetstid. Den retrospektiva svårhetsgraden fördelas enligt följande:

Terminal organ 1909, Ringa 12591 och avsevärd 13 599. Ingen rapportering av vilka arter som undersökts lämnas.

I denna typ av studier är det svår att skilja på avbrytningspunkt och slutpunkt, försöksledaren anger en avbrytningspunkt på 2 timmar för elfiske och 12 timmar för nätfiske som troligen mer utgör slutpunkten då man inte har möjlighet att kontrollera individer som fastnar i näten kontinuerligt eller ens med jämna mellanrum.

Bedömning av svårhetsgrad

Försöksledaren klassade ansökan i graden måttlig men den regionala nämnden beslutade att klassificera tillståndet i graden avsevärd svårhet baserat på nätfiskedelen av tillståndet där fisken kan sitta fast under lång tid och även avlida innan näten tas upp.

Måluppfyllelse

Försöksledaren anger att man uppnått målsättningen då man tagit fram information om miljögifter i fisken på olika ställen, denna information kan användas av olika myndigheter, främst Havs och Vattenmyndigheten för att vidta åtgärder (minska utsläpp eller öka reningen av vatten) där det anses behövas. Man har inte publicerat dessa resultat.

3R

Provfiske är standardiserade och beslutas av Havs- och vattenmyndigheten samt Internationella (EU) krav.

Provfiske går idag inte att ersätta med andra metoder. Man följer standardiserade protokoll och metoder för att möjliggöra utvärdering och jämförelser över tid vilket gör det svårt att hitta likvärdiga alternativ.

Man har börjat använda mätrör vid elfiske vilket gör att hanteringen av fisken både blir mindre och snabbare, vilket i sin tur gjort att man inte behöver bedöva fisken en extra gång. Mätröret kortar således ned hanteringen och stressen blir mer kortvarig för fisken.

Det är också bra att skugga och syresätta hinkar som fiskar hålls i och att inte använda onödiga medel på händerna vid hantering.

Övriga kommentarer

  • Detta är en utvärdering av ett etiskt tillstånd plus en tilläggsansökan.
  • Nationella och internationella (EU) som styr provfiske.
  • Havs- och vattenmyndighetens författningssamling (HVMFS 2013:19) sid 69, 77.
  • God vattenkvalitet i Europa (EU:s vattendirektiv) - Miljöbalk (1998:808) - 5 kap - 2§.
  • Vattenförvaltningsförordning (2004:660) 7 kap.
  • Förordning (2017:868) 6§.
  • Provfiske i sjöar Version 1:4, 2016-09-08
  • Provfiske i Östersjöns kustområden - Djupstratifierat provfiske med Nordiska kustöversiksnät Version 1:3 2015-07-07
  • Fisk i rinnande vatten - Vadningselfiske Version 1:8 2017-04-25
  • Undersökningarna har gjorts av en ett företag, Pelagia Nature & Environment AB och ansvarig veterinär har varit anställd på Jordbruksverket.

Etablerad rapportstandard

Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE planering

ARRIVE publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.