CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 049-2019

Diagnostik och terapeutiska strategier vid epilepsi och autism

Diarienummer: 049-2019

Generell information

Upp till 1 % av Sveriges befolkning lider i olika utsträckning av epilepsi. Hos autistiska patienter är siffran mycket högre och olika beräkningar har visat på allt ifrån 5 % till 47 %. Epilepsi beror på en hyperaktivitet i hjärnan och de mekanismer som ger upphov till anfallen är i stort sett okända. Möjligheten till behandling varierar stort men för upp till 30 % av de epileptiska patienterna finns ingen klinisk behandling som fungerar. Kraftiga epilepsianfall ger ofta bestående skador på hjärnan. Här finns med andra ord ett mycket stort medicinskt behov av att hitta biomarkörer som kan förutse epilepsianfall, och framförallt utveckla nya behandlingar av epilepsi. Försöksledaren (FL) studerar induktion av epileptiska anfall med hjälp av inplanterade elektroder i hjärnan och kontinuerlig mätning av hjärnaktivitet via en sladd som appliceras på mössen huvud. Anordningen med den applicerade sladden gör att mössen måste ensamhållas under lång tid, upp till 10 månader (i denna studie hölls mössen endast 3-4 dagar ensamma), eftersom hållning av flera möss i samma bur leder till att sladdarna gnags sönder. Flera djur i samma bur leder också till att den sociala interaktionen mellan djuren påverkar hjärnaktiviteten och det försvårar tolkningen av resultaten. Både normala möss och genetiskt förändrade möss studeras. De genetiskt förändrade mössen har förändringar i samma gener som visats ge upphov till epilepsi i människa. Djurförsöken har således en stark klinisk relevans.

Antal sökta djur och antal använda djur

FL ansökte om 3000 möss och 1500 råttor. På grund av pandemin användes endast 432 möss. Av dessa klassades 110 möss som avsevärd svårhetsgrad, 117 som måttlig svårhetsgrad, 38 som ringa svårhetsgrad och 167 som terminal/organ.

Bedömning av svårhetsgrad

Både FL och den regionala nämnden bedömde svårhetsgraden som avsevärd, framför allt beroende på den långa ensamhållningen. Inte i något fall uppnåddes någon avbrytningspunkt.

Måluppfyllelse

FL anger att målen för forskningen delvis uppnåddes och pekar speciellt på en ökad förståelse av omgivningens påverkan på djurens aktivitet (ljus/mörker, människor i djurrummet m.m.). En artikel har publicerats och 2 manus är under bearbetning för publikation.

3R

Inga generella observationer som kan klassas som 3R mål.

Övriga kommentarer

-

Etablerad rapportstandard

Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.