CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 109-2016

Studier rörande cellnybildning och regeneration

Diarienummer: 109-2016

Generell information

Vi har en kontinuerlig cellnybildning i många av kroppens organ men detta gäller inte alla celltyper. Nervcellsnybildning är till exempel mycket begränsad, vilket bidrar till den bristande funktionsåterhämtning efter skador och sjukdomar i centrala nervsystemet. De senaste årens forskning har dock visat att, i motsats vad man trodde förut, så finns en viss förmåga även i nervsystemet hos vuxna individer att efter skada generera nya nervceller från omogna stamceller. Fortfarande leder dock skador i nervsystemet ofta till bestående sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar. Skulle man selektivt kunna aktivera stamceller för att starta en nybildning av skadade och förlorade nervceller skulle detta kunna leda till stora vinster för patienterna.

Försöksledaren anger tre mål för studierna:

  • Att öka förståelsen av uppkomstmekanismer för missbildningar av nervsystemet och andra organ och att finna metoder att stimulera nybildning av nervceller och stödjeceller samt växt av skadade nervfibrer för att modulera ärrbildning.
  • Att vinna förståelse om cellnybildning i andra organ.
  • Att öka kunskapen om nervsystemets utveckling och vad som händer vid en skada, med den långsiktiga målsättningen att bidra till utvecklingen av nya sätt att stimulera funktionsåterhämtning efter skador och sjukdomar i hjärnan och ryggmärgen.

Antal sökta djur och antal använda djur

Det etiska tillståndet omfattade totalt 12 000 möss. Av dessa användes 2617 djur av två olika stammar.

Bedömning av svårhetsgrad

De använda djuren fördelades på följande sätt, 270 terminal organ, 134 terminal, 512 ringa, 1239 måttligt och 516 djur uppnådde den högsta svårhetsgraden avsevärd.

Efter en pilotstudie där man såg att man kunde minska antalet djur som uppnådde avbrytningspunkten (viktminskning >15%) genom att ge djuren högenergikost preoperativt och postoperativt. Med detta protokoll var det bara 3 djur som uppnådde avbrytningspunkten p.g.a. av viktminskning i de större uppföljande studierna. Några andra djur fick avlivas på grund av aggressivt beteende som resulterade i att suturer och operationssår gick upp.

Den regionala nämnden ville ha en utvärdering av:

”Antal djur som uppnår avbrytningspunkten definierad av Kl mallen eller av BMS skalan” och det har försöksledaren rapporterat om.

Måluppfyllelse

Försöksledaren anser att man nått de uppsatta målen och att man lärt sig mer om hur nervceller reagerar på skador. Man har även visat på hur man kan stimulera cellnybildningen som lett till att djuren fått tillbaka, i alla fall delar av, det funktionsbortfall som skadan åsamkat dem.

Man listar sju vetenskapliga publikationer baserat på försöken.

3R

Försöksledaren anger att man först gjorde en begränsad pilotstudie där mössen genomgick det försökprotokollet som gav den svåraste skadan. Man såg att 25 % av djuren nådde avbrytningspunkten för viktminskning. Efter samråd med veterinär så gav man mössen högenergi-foder under 2 dagar innan ingreppet och tills de hade återgått till sin preoperativa vikt (oftast runt 2 veckor). Antalet djur som uppnådde viktminskningsavbrytningspunkten minskade kraftigt och detta protokoll följde man sedan i de större studierna och såg samma positiva effekt.

Övriga kommentarer

Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.