CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 111-2016

Transplantation av hudceller i en inert matrix

Diarienummer: 111-2016

Generell information

Denna uppdragsstudie hade syftet att testa ett konstgjord framtaget biologiskt material (hud framodlad från stamceller) i avsikt att ersätta egen graftad hud vid hudtransplantationer, främst brännskador. Man använde råtta och hudtransplantatet omgärdades av en metallring som bandagerades för att hållas på plats på djuren. Resultatet skulle användas för att ansöka om klinisk prövning på människa. Metoden hade tidigare testats av andra med gott resultat. Nämnden godkände ansökan med följande villkor:

  • Eftersom ingen övre gräns angetts i ansökan eller i komplettering på hur mycket hud som fick opereras bort sattes en maximal storlek på 2,5 cm i diameter (cirkulärt).
  • Om sår infekteras och inte läker på en vecka trots antibiotika ska djuret tas ur försök, för att förhindra onödigt lidande.

Antal sökta djur och antal använda djur

Ansökan rörde 100 råttor och 20 användes.

Bedömning av svårhetsgrad

Avsevärd enligt tillståndet och bedömdes så även i efterhand, eftersom djuren på grund av bandaget inte kunde röra sig ordentligt, fick sövas upprepade gånger för ombandagering och förlorade vikt. Viktminskningen tros beror på att djuren blev sövda vid upprepade tillfällen och att bandaget inskränkte på deras rörelseförmåga och möjlighet att utföra naturliga beteenden.

Tre djur fick avlivas på grund av uppnådd avbrytningspunkt (viktminskning).

Måluppfyllelse

Ingen, eftersom försöket inte fungerade och fick läggas ner.

3R

Inget nytt har framkommit.

Om inte tidigare studie visat att upplägget skulle kunna fungera hade man nöjt sig med färre djur i en pilotstudie.

Man försökte använda tratt på djuren för att få dem att låta bli bandaget i ett försök att minska lidandet av att bli ombandagerade hela tiden. Det fungerade tyvärr inte eftersom djuren inte tolererade tratten.

Övriga kommentarer

Den regionala nämnden ville ha följande utvärderat:

  1. Påverkade metallringen huden eller uppstod annan hudpåverkan? Svaret är nej.
  2. Totala antalet resutureringar och intervall däremellan: Fem djurs ringar syddes om 18 dagar efter ditsättning. Ett djur behövde sedan sys om igen 2 månader senare.
  3. Hur många djur fick infekterade sår och behövde avlivas för att antibiotikan inte hjälpte? Svar: Inga djur fick infekterade sår.
Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.