CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 015-2017

Metamorfosstudier på yngel av klogroda för utvärdering av hormonstörande ämnen

Diarienummer: 015-2017

Generell information

Hormonstörande ämnen i miljön är ett växande problem. I projektet används yngel av västafrikansk klogroda (Xenopus tropicalis) för att testa eventuell sköldkörtelhormonstörande effekt av olika kemikalier t.ex. flamskyddsmedel eller bekämpningsmedel. Denna art är rekommenderad enligt OECDs riktlinjer för kemikalietester. Testerna genomförs individuellt och utvärderas i huvudsak genom mätning av rörelsemönster samt organanalys post-mortem. Ynglen erhålles från nybefruktade ägg från föräldradjur vars lekperiod inducerats genom subkutan injektion med humant koriongonadotropin (HCG).

Projektet innefattar toxicitetstester där dödsfall kan förväntas och klassificerades vara av avsevärd svårhetsgrad. Särskild aspekt vid utvärdering i efterhand: antalet dödsfall och allvarliga patofysiologiska tillstånd i samband med toxicitetstesterna.

Antal sökta djur och antal använda djur

Tillståndet omfattar 620 djur. 262 användes varav 16 st. var vuxna djur för produktion av ägg.

Bedömning av svårhetsgrad

8 yngel bedömdes retrospektivt ha varit utsatta för lidande av avsevärd svårhetsgrad. Detta baseras på att de dog i samband med toxicitetstesterna. Övriga 238 yngel och 16 vuxna klassificerades såsom ringa eller måttligt lidande.

Inget djur uppnådde avbrytningskriterierna. De dödsfall som inträffade föregicks inte av någon avvikelse i sim-eller födosöksbeteende. Dödsfallen inträffade efter 6 dagars exponering; 2 förekom slumpmässigt i olika försöksgrupper medan 6 inträffade vid den högsta testade koncentrationen av en, tidigare otestad, kemikalie.

Måluppfyllelse

Syftet rapporteras ha uppfyllts. Det viktigaste preliminära resultatet bedöms vara iakttagelsen att två olika kemikalier, var och en med sköldkörtelhormonstörande effekt, kan motverka varandra vid exposition av båda. Analyser och databearbetning pågår.

3R

Aktuell försöksdesign är en modifikation av en OECD-standardmetod där 3R aspekter beaktats. Metoden innebär, jämfört med OECDs metod en kraftig minskning av antalet grodyngel men med bibehållen tyngd i de statistiska metoderna och bygger på att ynglen exponeras individuellt istället för i grupper om 20. Således blir varje individ ett eget biologiskt replikat.

Övriga kommentarer

Etablerad rapportstandard

Tabell med försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, annan eller nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.